De geschiedenis van de ’s-Gravelandse Vaart
Al sinds 1989 woon ik aan het Zuidereinde, vaartzijde zoals dat zo mooi heet. Maar over de Vaart weet ik niet veel meer dan mooi, eendjes, zwanen, aalscholvers en vissen.
Hoogste tijd om eens in de historie te duiken.
Eerst wat jaartallen:
Rijke Amsterdammers belegden hun geld tijdens de Gouden Eeuw in het droogleggen van polders en het bouwen van buitenplaatsen. In 1625 werd toestemming verleend om de moerassen en zandheuvels van het Gooi te ontginnen en deze heidevlakten om te bouwen tot ‘lustoord”. Dit stuitte op hevig lokaal verzet want de heidegronden werden door de boeren gebruikt als weidegrond.
Zoals nu werden ook toen al bewoners niet betrokken, maar dit terzijde.
Pas in 1634 is er een ontginningsovereenkomst gesloten en kon met het werk begonnen worden. Om de ontginning van het terrein mogelijk te maken was een goede vaarverbinding met Amsterdam noodzakelijk. De vaart langs de Loodijk werd in zuidelijke richting verlengd en kreeg de naam “’s-Gravelandse Vaart” en in 1638 werd de Vaart verbonden met Loosdrecht. De verbinding tussen Ankeveen en het Naardermeer, die er al was, hoefde men slechts aan te passen. Daarvoor diende de Karnemelksloot als verbinding tussen Ankeveen en de Zuiderzee via de haven van Naarden die al in 1411 was gegraven. Maar omdat deze haven regelmatig dichtslibde, koos men al snel voor de verbinding via de Vecht. Tot die tijd waren er verder geen vaarverbindingen in het Gooi en was Hilversum een geïsoleerd dorpje op de heide. De totale lengte van de ’s-Gravelandse Vaart is trouwens ruim 12 kilometer.
Sluizen:
De Vecht stond in die tijd nog rechtstreeks in verbinding met de Zuiderzee. Pas in 1672 is de zeesluis bij Muiden gebouwd. Bij de aansluiting van de Vaart met de Vecht is een schutsluis aangelegd. In Fort Uitermeer, bij Weesp. Maar omdat de sluis binnen het fort tot veel overlast (ook toen al) leidde is de sluis in 1878 verlegd naar het noorden.
De Noordersluis aan het Noordereinde stamt uit 1635 en in de rechter zijmuur van de brug is nog een oude gevelsteen met het gemeentewapen te zien; de gekroonde trapgans. Deze sluis is al jaren niet meer in gebruik en afgesloten met schotbalken.